Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.11.23. 13:41 nemzeti állatkert

Kerezsi Gréta: Tiszavirág

Címkék: 2009 kerezsi gréta

Egy kellemes nyári hajnalon a Tisza virágba borult. Több száz, több ezer tiszavirág kelt életre azon a napon. Mind szállt, élvezte szabadságát. Csak egy volt, ki a többitől távol kereste a számára megfelelő elfoglaltságot. Nem nyüzsgött társaival, nem akart a játék részese lenni. Semmit sem akart úgy igazán, csak valami különlegeset. Még maga sem tudta, hogy mi is az a különleges dolog, de úgy vélte, ha meglátja, akkor tudni fogja róla, hogy az lesz az, amire ő rövid kis életében vágyott. Messze szállt a tömegtől, oda hol csönd honolt, s a szél sejtelmes titkokat súgott. Még ragyogtak, sziporkáztak az ég ékkövei. Nézte, nézte, csodálta a hajnali égboltot a parányi tiszavirág, de nem tetszettek neki a tűnő, halovány csillagok. A folyó tükrén megjelentek a Nap első aranysugarai. Nem sok ideje maradt szegény kis párának, hogy felfedezze azt a rejtett csodát, amire ő úgy igazán vágyott.

Az idő vészesen fogyott, rohamosan szállt tova. Ekkor találkozott a szitakötővel, aki útbaigazítást ígért neki, s semmit nem kért segítségéért és idejéért cserébe.

Röptük során sok, a kis bogaracskának elképesztő dolgot láttak, de egyik sem volt megfelelő a tiszavirágnak. Látták az ég tetején repülő madarakat, a bozótosban megbúvó vadakat. A Tisza kanyarulatában a zöldellő fákat, a nyüzsgést a vízfelszínen és az alatt. Szivárványok övezték útjuk, de neki az sem kellett. Hiába a sok virág, a fák közötti madár hangverseny, a partot fedő lágy illat fátyol. Nem kellett az édes ízű nektár, a csalogató mézes virágszőnyeg. A színpompa őt nem nyűgözte le.

Délidőhöz közeledve búsan, egymaga himbálózott egy virágszálon, s gondolkozott. Értékelte eddigi létét a világon, de semmit nem tudott felmutatni, amivel megelégedhetett volna. Telhetetlenség, elégedetlenség szülte vágy hajtotta tovább, s rángatta magával a szitakötőt is, ki sebesebben szállt, mint a kacagó szellő, de nem bírta a kisbogár gyorsaságát. Kevés ideje van a világon, de sok helyet megjárt már. Olyat mégsem lelt, ami kedves lett volna a számára.

Mindent érdekesnek, de nem neki valónak talált. Nem tudták lekötni sem a virágok, sem más állatok. A szitakötő megelégelte a mohó, magának való kis teremtést, s magára hagyta a virágszálon. Elkeseredett a kis tiszavirág.

Egyetlen napja végéhez közeledett. A Nap pályája lefelé ívelt, a csillagok gyülekeztek. Könnyes szemmel nézett fel búskomorából megismételhetetlen napja tiszteletére a tiszavirág, s kivirult. Megtalálta életének azt a momentumát, ami különleges, lenyűgöző és sziporkázó. A Nap fénye táncot lejtett a Tisza tükrén, ahol a boldog párok szerelmes táncot lejtettek önfeledten. Sóvárgott az érzés után a már erőtlen parányi állatka. Röpült volna a fény, a szerelem felé, vágyott a szépre. Így még egyszer, először, s utoljára, végig gondolta halovány életének egyke napját. Látta a színes szivárványt, s most a lemenő Nap vérében ragyogó szerelmet. Még egyet ő is pislantott, s másképp élte meg a következő titokzatos holnapot.

 

Értelme:

 

A világ csak akkor tudja meg, hogy mit jelent a másodperc töredékének élni, ha ráeszmél, mit jelent tiszavirágnak lenni. Az élet semmit sem kínál ezüsttálcán. S feladványainak megoldására magunk kell, hogy rájöjjünk, a problémát nekünk kell megoldanunk, és eredményét addig kell értékelnünk, míg lehet. Mohó a társadalom, s egyre falánkabb lesz, s mégis mindent eldob, messzire hajít. Késő az, ha akkor jövünk rá arra, hogy számunkra az elhajított értékek, személyek, tárgyak és érzések fontosak, mikor azok már messzi tájakon landolnak. Érdemes mindent addig becsben tartani, míg lehet, mert mint a tiszavirág, úgy mi is más, titokzatos holnapot élhetünk meg.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr611546090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Franci1969 2009.12.29. 09:32:00

gratulálok a szép és mély gondolatokhoz!
süti beállítások módosítása