Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.11.30. 13:50 nemzeti állatkert

Tornóczky Sára: Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka

Címkék: 2009 tornóczky sára

Egyszer a madarak elhatározták, hogy királyt választanak egymás közt. A bagolyt, a legbölcsebbet választották döntőbírónak, hogy ő mondja meg, ki a legalkalmasabb. Ő így nyilatkozott:

- Az legyen a madarak királya, akinek legtisztább a hangja, legjobban repül és egyben legelőkelőbb a megjelenése.

Lázas készülődésbe kezdtek ekkor a madarak. A pacsirta, a fülemüle, az énekes rigó mind éneke leckéket vettek. A sas, sólyom, a héja versenyt repültek a magasban. A jégmadár, a pinty, a páva egész nap színes tollaikat cicomázták, hogy az ő megjelenésük legyen a legelőkelőbb

Elhatározta a szarka is, hogy indul a királyválasztáson. Azt gondolta magában:

- Ugyan van madár, akinek szebb a hangja, de én tudom a legtöbb hírt a világról. Ugyan nem én repülök a leggyorsabban, de a stílusom egyedülálló. A megjelenésem pedig a legelőkelőbb lesz, hisz fészkem tele van a faluban összegyűjtött csillogó-villogó csecsebecsékkel. Azt mind viselni fogom.

Elérkezett a nagy nap. A bagoly elfoglalta a helyét az odvas tölgynél emelt emelvényen, és várta a jelentkezőket. Az összegyűlt közönség száját tátva hallgatta a gyönyörűségesebbnél gyönyörűségesebb madárénekeket, lenyűgözve nézte a magasban suhanó villámgyors ragadozókat, gyönyörködött a szebbnél-szebb madárruhákban.

Ekkor megjelent a szarka. Cserregő hangján elkezdte mondani a faluban hallott pletykákat. A teste tele volt aggatva az elcsent gyöngysorokkal, ékköves csattokkal. Ekkor megpróbált a levegőbe emelkedni, de az első szárnycsapás után visszahuppant a földre, mert lehúzta a sok csecsebecse. Ekkor így szólt a bagoly:

- Látjátok, sokat akar a szarka, de nem bírja a farka.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr881563351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása