Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.10.22. 22:58 nemzeti állatkert

Péterfy Gergely: A három macska

Egy utcasarkon, egész pontosan a Klapka utca és a Kossuth utca sarkán – balra a református temető, jobbra egy félig romba dőlt istálló, az árokban pedig, északkelet felől, egy felborult Suzuki Swift, égre meredő, még forgó kerekekkel, az ajtórésen kilógó véres végtagokkal – három macska találkozott, egy cirmos, egy vörös, meg egy fekete. A semmiből jöttek és a semmibe tartottak, ahogy ez már a macskák szokása; egészen véletlenül vetődtek a Klapka és a Kossuth utca sarkára, és most fogalmuk sem volt, mit kezdjenek egymással. Igazság szerint sokkal jobban örültek volna, ha nem találkoznak.

A vörös macska, akinek a bal füle félig hiányzott, a jobb pofáját mély heg csúfította el, a nyaka pedig furcsán megcsavarodva állt, amióta egy biciklista elgázolta, de egyebekben jó felépítésű, izmos kandúr volt, idegesen söpörte a farkával a port. Nem tetszett neki, ahogy a fekete macska ránézett; rossz előérzete támadt a nézéstől. Nem mintha félt volna, csak nem volt kedve verekedni ezen a szép, napfényes reggelen.

- Nem látok… mi történt? – hallatszott közben egy remegő, kétségbeesett hang az autó belsejéből.

- Nem tudom… azt hiszem, nagyon berúgtunk… - mondta egy másik hang, miközben a vörös macska mosakodást mímelt, de a szeme sarkából a feketét figyelte, hogy az vajon miben töri a fejét.

- Végül csak beültünk a kocsiba, mi…!? – kérdezte a remegő hang.

- Úgy tűnik. Van egy cigid? -  terelte el más irányba a beszélgetést a másik.

- Nem tudom. Nézd meg a farzsebemben.

- Nem mozog a kezem… na várj, a másik mozog – mondta flegmán a másik, és miközben a cirmos macska fülét lesunyva, ki tudja, miért, hátrálni kezdett egy vihar tépázta puszpángbokor felé, az egyik véres végtag, amely eddig egy kitépett fűcsomót szorongatott, furcsa vonaglásokkal behúzódott az autó belsejébe.

- Tűz?

- Asszem, az az öngyújtód, ami kiáll a szegycsontodból.

- Kösz…

Finom kattanás hallatszott, egy megkönnyebbült szippantás, majd egy aprócska kék láng jelent meg a benzintócsa felszínén, amely az autó mellett összegyűlt a porban;  a kis láng hirtelen hatalmasra növekedett, és a robbanástól az autó felrepült, aztán tehetetlenül ismét visszahuppant, és elfüggönyözte magát a lángtengerben.


Tanulság

Nem tudjuk, honnan jövünk, hová megyünk, mit miért teszünk, mi a fontos, és mi nem az.


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr931468781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása