Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.12.01. 13:54 nemzeti állatkert

Láng Zsolt: Ebek szokásiról

- Ne pisiljen senki három lábon! – szónokolt a bubifrizurás uszkár. – Hát hol a csudában élünk!?

Peremváros szélén, a csendőrlaktanya és a volt téglagyár között elterülő hatalmas placcon gyülekeztek délutánonként a környék kutyái. Itt hangzott el a fenti mondat, helyeslő vakkantások kíséretében. A bubifrizurás egyre hevesebben hadonászott pisze orrocskájával:
- Elegem van a bólogatókból, akik most helyeselnek, ám innen távozva, sunyin emelgetik lábukat.
- A felemelt láb megalázó – dörmögte helyeslően a hatalmas dán dog dáma.
– Megalázó,  nem csupán a szukákra – vette vissza a szót az uszkár --, hanem a kanokra nézvést is, azokra, akik nem tudják elég magasra emelni a lábukat. Egy agár eleve fölénybe kerül a bulldoggal szemben. Húsz évvel a szögesdrótok felgöngyölése után, árkok se maradjanak közöttünk!
– Ne mondjuk, hogy szuka és kan – szólt közbe az előkelő weimari vizsla hím, akit még a sarki tömbházban lakó író is megemelt kalappal üdvözölt. – Ha már ilyesmiért bontunk zászlót, legyen korszerű a beszédünk is – pillantott megrovó pillantással az uszkár felé, akit amúgy fölöttébb szimpatizált, sőt, pisze orrocskája, leborotvált lábszára azonnali erekcióval ajándékozta meg, valahányszor feltűnt látómezejében.
- Ez csupa retorika – kiáltotta egy frissen érkező magyar vizsla. -- Nem igazi probléma. Élettani oka van, hogy három lábon pisilünk. A tradícióról nem is beszélve. 
- Ma már egyáltalán nincs semmi funkciója – érvelt higgadtan a dog dáma. - Nem a vad gerjedelmek döntik el a sorsunkat. Az egykori desztinális ma már komikusan besztiális.

A kissé buta, de gyönyörű, rőtarany bundájú spiccet fölöttébb idegesítette a dog beszéde. Ha csupán meghallott egy efféle intellektuális szójátékot, viszketegsége támadt, mintha bolhás volna. 
– Te, kedves, élj, ha akarsz emberi módon, mi, ha megengeded, kutyák maradnánk. Különben is, imádom azokat a felemelt lábakat…
- A három láb kiszolgáltatottá tesz. Elbizonytalanítja az egyensúlyunkat is – állt most a mozgalmárok mellé egy ifjú francia bulldog, akinek Aragon volt az eredeti neve, de mindenki csak Józsinak szólította, a gazdájához kiköpötten hasonlatos guvadt szeme miatt.
- A három láb a legbiztosabb egyensúlyi helyzet, Józsikám! – tromfolta le a magyar vizsla.
– Sőt, két lábon is kiválóan lehet közlekedni – ironizált az uszkár hölgy.
– Álljon meg a menet – emelte fel figyelmeztetőleg jobb mellső lábát a magyar vizsla. – Nem emlékszel a Kétlábúra? 

A korcsnak tartott németjuhász-spániel-drótszőrűtacskó-stb.-keverék lelkesen bólogatott. Ő természetesen emlékezett arra a legendás életű korcsra, akinek egy erőszakosan betaszított vasajtó levágta mindkét bal lábát, ám a maradék két végtagján olyan káprázatosan megtanult a kukák között szökdécselni, mint valami cirkuszi akrobata.
- Példát vehetnénk a macskákról! – szólt közbe egy pincsilány, ám a felmordulásból rögtön rájött, indítványa mindkét táborban elhamarkodottnak minősült.
- Vesszenek a macskák! – kiáltotta a vizsla, és hirtelen elrugaszkodva, rohangászni kezdett. Nyomában a tömeg is megbolydult. Őrült futkározás támadt, mintha mindenki a macskát üldözné. Ám erre a placcra soha egyetlen macska nem tette be a lábát, itt ugyanis egyetlen menedéket nyújtó fa, bokor, sőt, még csak magasabb fűszál sem nőtt. Így aztán a felemelt lábhoz ragaszkodók sem igen tudtak mi mellé odaállni. Szerencséjükre nem maradtak támasz nélkül. A függönyként leereszkedő sűrű ködre vetülő árnyékukat lepisilhették. Igaz, nem láthatta senki, miként emelik lábukat.
 
Értelme

E fabula mellé nincs miért külön értelmet csinálni, s azt a jámbor olvasónak utánavetni. Ki-ki maga keressen benne tanulságot. Különben sem tanácsos írókkal egy tálból cseresznyézni, mert máris lövöldözni kezdenek a magokkal.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr541566238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása