Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.11.07. 19:46 nemzeti állatkert

Bojtor István: A kerékpáros görcsnök

Címkék: 2009 bojtor istván

Én úgy tudom, nem volt mindig görcsnök. Állítólag régen, valami fura, főemlős fajhoz tartozott, melyet még a legbátrabb zoológusok sem mertek osztályba sorolni. Néhány tudós szerint, fokozatosan fejlődött ki, és akkor vált görcsnökké, mikor már tisztán értette a vérszívó denevérek, ultrahangos füttyögését. Erre azért, nem mernék megesküdni.

De, hogy kerékpáros volt, az biztos. Lelkes pedáltekerő. Az a fajta, aki minden hónap elején, vett valami kis apróságot a gépére, hétvégeken pedig, még néhány hosszabb túrára is vállalkozott. A tavasz első leheletére felpattant a bringára, és egész őszig azzal járt munkába. A kollégái gyakran ugratták, de ő elnézően mosolygott, még akkor is, mikor műszak végén a kerekeket leeresztve találta, vagy ha a gép vázát WC papírral tekerték körbe-körbe, míg olyan nem lett, mint Nagy Ramszesz múmiája. Igazából csak egyszer dühödött be, mikor a bringáját daruval felemelték a magasba, és a daru horga lenyúzta a gépről a méregdrága aranymetál festéket.

Egy napon aztán, kenyéradó gazdája, a denevér, imigyen szólott hozzája: - Hé! Te!

(Azoknak, akik a mondottakat nem értenék, elárulom ez denevérnyelven azt jeleneti, hogy „Gyere csak ide!”)

- No, fiam!

(Igaz, vagy húsz évvel idősebb volt, mint a főnöke, de mégsem mondhatta azt egy denevérnek, hogy nem tud erről a felettébb hízelgő rokoni kapcsolatról.)

- Meghirdettek a cégeknek egy kerékpáros pályázatot. Azt a mi cégünk fogja megnyerni! Tudom, hogy nagy bringás vagy. Fel is írtam a nevedet a listára. Mától kezdve, mindaddig, amíg nem szólok, biciklivel járj munkába! Hány kilométerre is laksz?

A kerékpáros mielőtt válaszolt volna, átolvasta a listát. Azt ugyan látta a tabellán, hogy a róka neve mellé huszonegy kilométer volt oda firkantva, - pedig olyan közel volt a lakása, hogyha a felesége kinyitotta az ablakot, akkor az egész üzem tudta, mit főztek náluk ebédre -, ő, precíz műszaki állat lévén, mégis bediktálta a pontos távolságot: - Tizenegy egész hét tized kilométerre!

Vidáman hajtotta a pedált egész nyáron. Néha ugyan káromkodott, ha egy rózsaszín orángután autójából, ráöntötték a csikkeket, vagy ha a denevér helikopterének szele beledöntötte az árokba, de, mivel jól esett neki a mozgás, tekert tovább rendületlenül.

Mikor feltámadtak a hideg szelek, először arra gondolt, hogy ideje letenni a bringát a garázsba, és visszaszállni az autóba, de mivel még messze volt a prémiumosztás ideje, és még a denevér sem szólt neki, hogy abba hagyhatja a pedálozást, meggondolta magát.

A vihar egy hajnalon lejtőn felfelé kapta el. Talán csak félórát tolta a kerékpárt a jeges esőben, másnapra mégis úgy belázasodott, hogy kénytelen volt szabadságot kérni.

Már magasan ált a hó a gyárudvaron, mikor megérkezett a vetélkedés eredménye. Csak másodikak lettek. Kilenc kilométerrel maradtak le az első helyezést elnyert cég mögött.

- Hej! Édes fiam, ha te, akkor nem lustálkodsz otthon, megnyertük volna – füttyentett rá a hír hallatán, kenyéradó gazdája, a denevér. Akkor sípolt hozzá utoljára, azóta aztán egy hang nem sok, annyit sem.

A görcsnök persze nem kapott prémiumot, és a béremelési listáról is hiányzott a neve.

A tavaszi lomtalanításkor kitette a gépét az utcára. Ölre is ment érte két lomis brigád. Még a rendőrséget is ki kellett hívni.

Tanulság? Aki meri, vonja le maga!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr151507761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása