Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.11.03. 22:50 nemzeti állatkert

Baranyai Krisztina: Madármese

Címkék: 2009 baranyai krisztina

Hóbagoly 20 fokról 10-re kapcsolta a fűtés termosztátját az öreg, odvas fa mélyében. Megint emelkedett a gáz ára, sóhajtott keserűen, majd fázósan összehúzta magán ósdi, elnyűtt, barnás színű tollkabátját. Minden csak drágább lesz, dohogott magában bosszúsan, miközben arra gondolt, hogy kapja a mobilját, és jól beolvas a gázszolgáltatónak. Nem, nem a mérőóra állását diktálja be, hanem a véleményét. Majd ő elmondja, micsoda rohadt világban élünk. Miközben teste a csökkenő hőmérséklet hatására meg-megremegett, eldöntötte, hogy inkább mégsem telefonál. Az is kidobott pénz és úgysem változik semmi. Merengését Dívatoll, a Papagáj szakította félbe, aki a legújabb divat szerint szabott, egyedi tervezésű, lila kosztümöt valamint piros kalapot viselt és hangos, vidám rikkantással jelezte érkezését.

- Képzeld öregem- kezdte lelkendezve– kitöltöttem egy lottó szelvényt. A héten 2 milliárd felett van a főnyeremény. Tuti nyerek.
- Ne parádézz itt te színes rikkancs. Meg van bundázva ez a lottó játék. Én aztán nem adok ki pénzt ilyen badarságra. A kispénzűek, mint Te, még hisznek a csodákban, de engem nem vernek át - mordult fel a házigazda.
- De Bagoly, kérlek, nekem is ugyanannyi esélyem van, mint másnak. Egy a negyvennégymillióhoz. Utána néztem.
- Hogy lehetsz ennyire naiv? Varrd inkább a pénzedet egy tollpárnába vagy rejtsd el a földben, az legalább biztos. Nézd meg magad, két éve keresel munkát, aztán van fejlemény? Nincs.
- Dehogy nincs! Ma délután megyek egy állásinterjúra az Állati Mosodába. Recepcióst keresnek és juttatásokat is ígérnek - csivitelt boldogan a papagáj.
- Ismerős van? –kérdezte gyanakvóan Hóbagoly.
- Nincs. De majd bedobom magam– röppent két kört izgatottan Dívatoll.

Hóbagoly lemondóan legyintett, és a fejét rázva csapott egyet a szárnyaival.

- El se menj, esélytelen. Ismerős nélkül a mai világban…
- De Bagoly, lehet, hogy pont engem keresnek. Mit érsz vele, ha ilyen borúsan állsz hozzá mindenhez? Tényleg, nem is mondtam, van egy új szolgáltatása az ismerőseimnek. Egy új cég üzenetet küld a telefonodra, ha jön a vihar vagy a szél. Megrendeljem neked is? Ingyenes.
- Na idefigyelj Dívatoll! Engem nem lehet bepalizni, ellenben veled, aki mindent elhisz. Tudom, ma ingyen van, de holnap már fizetni kell érte. Ismerem az ilyesmit.

Dívatoll mosolyogva megcsóválta a fejét, megigazította színes tollait és így szólt:

- Öregem, nem lehet így élni. Kell, hogy lásd az élet pozitív oldalát. Ezzel a hozzáállással nem fogod észrevenni a lehetőségeket. Ha süt a nap, akkor arra panaszkodsz, hogy meleged van. Ha szárazság van, akkor morogsz, hogy miért nem esik az eső. Ha esik az eső, akkor zúgolódsz, hogy sáros a föld. Ha hűvös van, sajnálod magad, mert fázol és magas a fűtésszámla. Én tudom, milyen kényelmes kalitkában élni, melegben létezni, mindent, amit csak kívánsz megenni és mégis fogolynak, magányosnak lenni. Én örülök, ha szép az idő és annak is, ha beborul. Boldog vagyok, ha szállhatok és akkor is, ha megpihenhetek. Hálás vagyok, ha étel kerül elém, de akkor sem dühöngök, ha éppen nem jut betevő. Ezzel szemben itt vagy te, mindened megvan. Kényelmes lakás, teli éléskamra, egészség, szerető rokonok, mégsem tudsz értékelni semmit.
- Te ezt nem értheted. Fiatal vagy és kissé naiv - zárta le a beszélgetést Hóbagoly.

Dívatoll elköszönt Bagolytól, majd útra kelt. Csőrén mosoly játszott, lelkét a vidámság, testét pedig divatos lila kabátja ölelte körül a marcangoló hideg ellen. Az Állati Mosodában már a beszélgetés után közölték vele, hogy másnap munkába állhat és elfoglalhatja a központi fűtésrendszerrel ellátott szolgálati lakását és az étkeztetésről is a munkahely gondoskodik. Kiderült, a lakás éppen Hóbagoly szomszédságában található, így Papagáj elhatározta, hogy megváltoztatja a morózus madár hozzáállását, de ez már egy másik mese. A lottón csak egy találatot ért el, amiért nem kapott egy fillért sem, de ennek az egynek is örült, és ismét vett egy szelvényt, hiszen tudta, hogy vele minden nap történik valami jó.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr261497298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plcbgrl. 2009.11.04. 20:11:22

nagyon tetszik!főleg az utolsó előtti bekezdés.:)
süti beállítások módosítása