Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.11.07. 19:52 nemzeti állatkert

Busa Réka: Kolóniafő - Fabula a kártevő rágcsálókról

Címkék: 2009 busa réka

Az állatkereskedésben a kis szürke hörcsögöt választották meg a kolónia vezérének – kolóniafő, így hívták.

Az összes befolyásos rokona szerette, bár tegyük hozzá, a kis szürke legtávolabbi ismerőse is második unokatestvére volt.

Megválasztása napjáig az újdonsült kolóniafőcske – Berci – ugyanolyan puritán körülmények között tengette életét, mint a többi hörcsög. Szegény Berci elvetéltnek hitt álma, hogy egyszer végre már jusson annyi forgács neki is, hogy jól eláshassa magát, beteljesülni látszott. Korábban ugyanis mindig kilógott gömbölyded hátacskája, akárhogy is furkált a sekély fareszelékben.

A kolóniafő érezte, eljött az ő ideje. Rákacsintott a lehetőségek végtelen tárházának vérszeme, ő pedig lazán engedett a kísértésnek.

- Dögre fogom az irigyeimet bosszantani – kaparászta terráriuma üvegfalába boldog és reményteljes estéken, mely kijelentés kiváló hörcsögismeretről árulkodott. Hisz’ attól még, mert szerették, titkos irigyei is akadtak. Páni félelemmel töltötte el a tudat, hogy sötéten villanó kis gombszemek garmadája kuporog várakozva az árnyékban, azt lesve, mikor hull ki vékony körmöcskéi közül a hatalom.

Hogy a titkos összeesküvők szájízét megkeserítse, a szürke hörcsög először feltölttette a saját terráriumát: naphosszat túrt felhőtlenül a tengernyi reszelék között, míg a többiek a ketrecük sarkában remegtek a hidegtől és a méregtől. Berci megérezte, hogy ez jó. Megszállta egy isteni teremtésküldetés-tudat.

Következő intézkedéseként ismét magára gondolt; szélesvásznú (kolóniafőnk éjcsdí-tévének hívta) készüléket tetetett a lakrészébe, majd beszerzett egy intelligens mosógépet, mely pálcikabetűivel pontosan kiírta a mosás várható időtartamát már a program elindításakor. Berci olvasni ugyan nem tudott, de kevélyen mosta hörcsögségeit az új masinában. Ezt követően még két akciós epilátorba is befektetett, melyek közül az egyik víz alatt is működött, a másik pedig jéghűtéses fájdalomcsökkentő technológiával rendelkezett.

Így gyarapodott napról napra a kis szürke kolóniafő, akinek hirtelen megtollasodása a besurranó cickánynak is szemet szúrt. A cickányok világ életükben szabad, támogatás nélküli életet éltek, az ember ellenségeként pedig kénytelen voltak állandóan a túlélésre bazírozni. Egyik nap a másik után- mindegyik egy új ajándék.

A vakmerő, túlfejlett igazságérzettel megáldott cickány egy pillantást vetett csupán a kolóniafő-hörcsög luxustermékektől, berendezési tárgyaktól hemzsegő terráriumára (mely természetesen úszott a forgácsban), s azonnal a cickánymaffia helyettes-igazgatójához vette az irányt. (Aki második unokatestvére volt, innen az összeköttetés.) Elpanaszolta a rémes igazságtalanságot, amit látott, mire a helyettes vezér megnyugtatta: pár óra – másnapra ígérni már nem merte, ki tudja, mit hoz a holnap -, és körmére néz a delikvensnek.

„Na, te piszok burzsoáz, még ma ki leszel füstölve az elefántcsont palotádból”- dörzsölgette elégedetten cérnavastagságú kezecskéit a cickány.

Terepszemlére azonban nem is kerülhetett sor. Az előzetes vizsgálat kiderítette, hogy a szóban forgó hörcsög-vádlott nem csupán a kolónia elnöke, de egyben a cickánymaffia feje. Ilyen körülmények között az igazságszolgáltatás kizártnak tűnt.

A cickány először mélyen elszomorodott, de aztán támadt egy jobb ötlete. Felterjesztette gyanúját a nagy ellenőrző-szerv elé (melyet a kígyók tartottak kezükben- bocsánat, kezük az éppen nem volt). Ezt röviden APEH-nak hívták, hogy leegyszerűsítsék az eredeti név (Akik Pikk-pakk Elhordják a Házad) használatát.

A vastag bőrű, hidegvérű hüllők gyors intézkedést foganatosítván - a végeredmény értelmében, miszerint a kolóniafő a fentebb említett javakhoz törvénytelen úton jutott hozzá, s út közben adót fizetni is „elfelejtett” -, lefoglalták a berendezést.

A kolóniafői lakosztály fényűzése puritán üvegketreccé vedlett vissza, miután a kígyók ígéretükhöz híven elhordták a javakat. A kis szürke megürült posztjára a tarka tengerimalac lépett, aki azonmód „elszállásolta” a lefoglalt dolgokat saját ketrecében.

Berci csak ült. Trónolt naphosszat a sekély forgács tetején, üveges tekintete valahol a szemközti lakosztály vígan pörgő mosógépdobja és a szélesvásznú tévé villódzó képernyője között révedt el.

Szürke hörcsögből kolóniafő. Kolóniafőből szürke hörcsög. Ugyanoda jutott vissza, ahonnan indult.

 

 

Tanulság:

1. Addig nyújtózkodj, míg a forgácsod ér.
2. Légy lelkiismeretes politikai vezető! (Bár ha lelkiismeretes vagy, nem lesz belőled politikai vezető, ha már politikai vezető vagy, akkor meg…)
3. Ne bosszantsd irigyeidet! (Főleg, ha nem fizetsz adót.)
4. Ha azt képzeled, te vagy az isten, számolj vele, hogy istennek is van főnöke: az APEH.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr781507784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása