Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.11.07. 19:57 nemzeti állatkert

Cseh Katalin: A csigaháziorvos

Címkék: 2009 cseh katalin

Ismered a csigaháziorvost? Sok-sok éti és meztelen csiga meg néhány állócsiga, mozgócsiga, s egy búgócsiga is tartozik a hatáskörébe. Sokféle csiga egészségi állapotáért a felelős, vagy mégsem?!

A minap egy csigaháziasszony hívta telefonon,mert a kisfia,miközben a csigaházi feladatát írta,hirtelen rosszul lett,majd elájult. Valószínűleg alacsony volt a csigavérnyomása.Esetleg megárthatott neki a csigatészta,amit ebédre evett.

Csigaháziorvosunk annak rendje és módja szerint összeszedte orvosi műszereit,bedobálta a táskájába,s máris araszolt a páciens háza fele.Megvizsgálta a kis beteget,és próbálta megnyugtatni a csigaháziasszonyt:

-Csigavér,csigavér,a gyereknek kutya baja,azaz csiga baja!Csak éppen szimulál.Talán nem akar iskolába menni.

-Jaj,doktor úr,hogy mondhat ilyet! Ez a gyerek jeles tanuló,elolvasott már minden csigaházi olvasmányt,soha nem jutna eszébe csalni!-sopánkodott a csigaháziasszony,aki mellesleg csigaházisárkány is volt.

Az orvos azonban nem tágított igaza mellől,s nyugodt lelkiismerettel elment.Másnap a csigagyereknek rosszabodott az állapota,végül a gyepszéli kórházba került.Az anyjának még a háza is leesett a hátáról,annyira megijedt.Micsoda szégyen,csóré csiga lett belőle! S mindezért az a sarlatán csigaháziorvos a hibás,aki ezúttal éppen egy csigaházaspárt vizsgált.Róluk is megállapította,hogy makkegészségesek.Utóbb azonban kiderült,hogy kórosan csigavérszegények,sőt a házuk is jócskán elmeszesedett, már-már az életük is veszélybe került.

Egy másik alkalommal címadó hősünk a csigaházmesterhez sietett.A páciens felesége a csigaház ajtajában valóságos panaszáradattal fogadta:

-Jó, hogy jön,doktor úr, mert szegény uram nagyon rosszul van! Összecsaptak a hullámok a feje fölött! Néhány nappal ezelőtt csigaházkutatás volt nálunk,mert a férjemet azzal gyanúsítják,hogy hamis papírokkal értékesített csigaházakat és csigaházhelyeket.Pedig ő ártatlan,hiszen csak az az egy házikója van,amit a hátán hord.Ugyanakkor azzal is megfenyegették,hogy csigaháziőrizetbe veszik.Hát csoda,hogy addig csigázta magát,amíg felszökött a csigavérnyomása?! Amióta így van,azóta otthonunkban nincs csigaházi béke!Elcsigázott csigákként várjuk a jobb időket!

Doktorunk ezek után igyekezett,hogy megvizsgálja betegét,de elég felületesen tette.

Megkopogtatta itt-ott a házát,megtapintotta itt-ott a puha testét,majd így szólt:

-Nincs oka aggodalomra,kedves barátom,ez csak egy kis múló idegesség.Ám érthető,a kialakult helyzet miatt.Pihenjen sokat, és ne feledkezzen meg a gyógyírként ható csigaházi kosztról sem:a finom,csigaházityúkból főtt levesről!

Hamarosan befejezte mondandóját, s gyorsan átadott néhány, falevélbe göngyölt tablettát. Elbúcsúzott, s máris odébbaraszolt.A csigaházmester felesége csigahalálában utána iramodott,és egy stanicli csigaházi süteményt meg egy ismeretlen tartalmú borítékot csúsztatott a zsebébe.

Következő nap a csigaházmester annyira rosszul lett,hogy sürgősen beszállították a gyepszéli kórházba,ahol csigavérátömlesztést kapott.Hogy forralt-e csigavérbosszút a későbbiekben,arról nem szól a fáma.

És ez így ment tovább: a könnyelmű doktor minden alkalommal melléfogott, pórul mégsem járt, egészen az első, jelentőséggel bíró halálesetig.Az történt ugyanis,hogy egy szép napon a köztiszeteletnek örvendő csigaházelnök,aki szintén az ő betege volt,váratlanul feldobta a talpát.

Ekkor felhördültek a csigatanácstagok,összedugták a fejüket, és elhatározták,hogy elkergetik a csigaháziorvost,mert felelőtlen,svihák,s egyáltalán nem él a hivatásának.

-Kockára teszi a csigák életét!-állapította meg ingerülten egy öreg csiga.

-Nemcsak rossz orvos,hanem csigaházasságtörő is,elhagyta a családját egy meztelen csiga miatt!-pattant fel székéről a felbőszült csigatanácselnök.

- Csigasenkiházi és csigahazafiatlan! Nincs benne szemernyi csigahazaszeretet! Csigahidegvérrel félrekezelte, és lekezelte betegeit!-kiabálták kórusban a csigahazafiak.

Az állócsigák meg a mozgócsigák is helyeslően bólogattak.Csak az egyetlen búgócsiga tartózkodott.

Azóta a csigaháziorvos elhagyta a csigavonalat,kilépett a csigasorból, és visszahúzódott a házikójába.Hiába csalogatod,hogy: „Csigabiga gyere ki,ég a házad ide ki!”Ő nem mozdul,bent gubbaszt.Még esős időben sem merészkedik ki.Restelli-e magát,vagy csak fél?Nem tudni.Talán te ismered a választ,nyájas olvasó?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr621507804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása