Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.11.17. 16:07 nemzeti állatkert

Itema Bator: Örökzöld történet

Címkék: 2009 itema bator

Állaterdő tisztásán nagy volt a forgalom. Természetesen csak járókelők és trolleresek közelíthették meg az egykori katonai barakkok helyén mesterségesen létrehozott hatalmas, füves területet. Állaterdőben mindenre volt gondjuk az illetékes parkrendezőknek. Még pódiumot is építettek, mert a nép tájékoztatása és szórakoztatása mindenek felett való kutya, akarom mondani állati kötelessége a városvezetésnek, no meg a rombolással (mármint a barakkokéval) és építéssel egyaránt megbízott ÁllaKert Zrt-nek (de mostmár megnyitották).

Szóval nagy volt a felhajtás, mert az állatok szokás szerint szavazást tartottak - eddig úgy évente, de egy idő óta már egyre gyakrabban - hogy ki legyen az állatkirály?

A pódiumra fellépett az okos és bölcs bagoly Godrun, értelemtől csillogó kék szemével bíztató pillantásokat küldözgetett szelíden állatnép felé.

-Nos, eljött ez a nap is, szeretném, ha vállalkoznátok!

-Majd én, majd én! - lelkendezett Zsiráf Zsófi, hosszú sötét szempilláit szemérmesen rebegtetve.

-Pont te, te szabálytalan foltbazár?! - legyintett lekicsinylően Róka Ricsi.

-Kérlek benneteket, kedves állattársak, ne essünk egymásnak! Nagy a baj, nagy a gond, súlyos a válság, de fő a reménység, a kitartás. És ha mondjuk elkeseredettségünket 25-ről 20%-ra csökkentjük, de minden téren, már azzal is elérünk valamit, meglátjátok!

-Úgy van, úgy – lelkendezett ficánkoló hullámmozdulatokat végezve Giliszta Guszti, aki az Á PECH (gyengébbek kedvéért az Állami Pénztárca Előállító CéHasok tömörülése) jól menő kiszabó és rávarró Kft. elsőszámú vezetőjeként mindenképpen extra profitot remélt az 5%-kal lelkesebb állatbarátoktól, hiszen így többen fognak majd saját méretre pénztárcát csináltatni.

-Burrr, burrr - vezette be búgó hangján nyugodt és megfontolt hangvitelű mondanivalóját a Hétpettyes Kónica - a belügyek, ne felejtkezzünk el, hogy minden azon áll, vagy bukik, hogy itt, belül tisztaság, rend és őszinte, bátorító szó-e az úr...Csak ez a kényelmetlen pöttyös kabát lenne egy picit nagyobb, alig férnek be alá a szárnyaim - sóhajtotta halk megadással.

Bagoly Godrun szeme felélénkült pillanatnyi tanácstalan zavarodottsága után:

-Itt jön már, itt! A mi mindenekfelett való jótevőnk, támogatónk és buzdítónk, az igazi csapathátvéd, aki alulról küzdötte fel magát és felülről küzdött lefelé, hogy nekünk jobb és szebb jövőnk legyen, és aki a megfelelő pillanatban félre tudott állni, hogy az ellenséges csapatok ne vádol...

-Drága Godrunom, köszönöm, köszönöm - szakította félbe ünnepélyes hangvitellel az üdvözölt Karvalyorr a jelenlegi állatkirályt....Majd egy percnyi mélyreható csend után baloldalról jobbra kanyarodva széles vállaival, szárnyvégeit összesúrolgatva, legújabb divat szerint rendezett tollazatán leheletnyi igazítást eszközölve folytatta mondanivalóját. (A MegaSzoPi pláza és szolgáltatóház épp a napokban nyította meg kapuit az egykori Fehérvacok fedett piac helyén, ahol dicsőített madár hátvéd és supporter, Hugó a Vízálló boltjában rendeztette fazonra külső megnyilvánulásait).

-Kedveseim! Igen, eljöttem és magammal hoztam hű társamat. Ezúttal nem Idillt, hanem Odillt, aki szócsövem és hátszelem, ha túlságosan lelassulna a népszerűségi mutatóm sebessége.

-Apuciii, ne áruld el a titkaimat, légyszíves - kerepelte Odill kára és (v)észmadár fejét méltóságteljesen fenntartva, szemeit élénken körbe-körbe forgatva – különben is Kónicának azt üzenem, ha túl szűk a kabátkája, vegyen másikat. Igényes szőke dekoratőrünk, Koko Magcsi papagáj is megmondta már régen: hogyha kicsi a bánat, cseréld ki a pöttyödet, vagy a farktolladat, ha nagy, a kabátkádat…vagy a takaródat!

Bizony Bagoly Godrun már rég elvesztette a fonalat. Kicsúszott a kezéből a kormánykerék. Csak arra eszmélt föl, hogy a pódiumon ott áll mellette száj, akarom mondani, csőrszögletében váltakozó irányú behorpanásokkal Orrba Vigyor zömök és formás helybéli madár (őt nem kellett exportálni, mint egyes nem honos fajokat). Karvalyorrhoz hasonlóan ő is (úgy látszik, ez jellemző állaterdei szokás) összedörzsölgette szárnytollait és belefogott:

-Nem, ő nem lehet hátvéd, kedves barátaim. Mert mi előre tartunk, tehát hajrá a jelszavunk. Neki már leáldozott a csillagzatja.

Ezzel Karvalyorrhoz fordult irónikus csőrrángásokkal:

-Mert nem számít, hogy tavaszod, vagy őszöd, Szárszó-e, vagy Öcsöd. Neked, kedves barátom, még mindig ki a pöcsöd.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr421532083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása