Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.11.19. 13:12 nemzeti állatkert

Báger Gusztáv: Elit alakulat

Címkék: 2009 báger gusztáv

A mókus sikeres vállalkozó lévén, meghirdette a vezető raktárosi állást, mert hűséges sündisznó barátja, aki ezt az igen komoly funkciót betöltötte évekig, elérte a nyugdíj korhatárt. A nyúl rögtön megpályázta, mert éveken át munkanélküliként élt a hulladék terméséből. A mókus ismerte a nyulat és neki szánta a státuszt, mégis közzé kellett tennie a hirdetést, nehogy a Ken Guruk által irányított Verseny Hivatal haragját magára vonja. A nyúl az állami iskola felszámolása során lett állástalan.

Ugyanis a róka elit magániskolát működtetett a tó partján, ahová szinte mindenki átkérte a saját gyerekét. Olyan tanárok tanítottak ott, mint az oroszlán, a tigris, a medve, a fekete párduc és a sáska.

Az oroszlán a Haramia Marketing Nagykereskedelmi Flotta elnök-vezérigazgatójaként kereskedelmi szaktanár volt, a tigris vezető közgazdász, nercbunda bolthálózattal a háttérben, a medve marihuána kereskedőként gyógyszertárak hálózatát irányította, a fekete párduc hasadó anyagban utazott ukrán, gepárd barátaival és horgászboltokon keresztül mosta a pénzét adómentesre. A sáska pénzmosó könyvkereskedőként „prosperált”, bár korábban a nyúl kollégájaként oktatta/butította a gyermekeket verselemzésből és maga is publikált hexametereket. A nyúl hiába volt József Attila-díjas író, Hogyan öljük meg a rókát? című regényével, amelyet még albán és orosz nyelvre is lefordítottak, a könyv eladásából keletkezett profitot egy apró betűs résszel a szerződésben, a sáska szépen lenyúlta.

Eljött a nagy nap, a nyúl pályázatát tárgyalta az igazgatói tanács, amelynek a mókuson kívül két fehér egér volt a tagja. Az egyik fehér egeret a róka előző nap megvette kilóra, Dubai legfrekventáltabb szállodájából telefonált rá, hogy nézze csak meg a bankszámláját és meg fog lepődni, és ha hálát érez a szívében, akkor ne a nyúlra, hanem az ő „emberére”, a kutyára szavazzon. A másik fehér egeret a sáska korrumpálta meg, egy évi fizetését előre megfinanszírozva, hogy az ő jelöltjét, a kecskét támogassa.

A Felülő Bizottság elnöke, a revizor majom is az események ütőerén tartotta darwini ujjacskáit, de erről néhány bekezdéssel később!

Senki nem számított arra, hogy a bárány, aki a nyúl legjobb barátjaként a nemzetbiztonsági hivatal levéltárosaként tengődött, lehallgat minden telefonbeszélgetést, amit a róka iskolájában a dolgozók folytattak. Így maga a bárány, két kopaszra nyírt kollégájával jelent meg az elnökségi ülésen, megfenyegetve az egész panamát. A róka másnap rendkívüli értekezleten tárgyalta meg kollégáival a botrányt. A bagolyt, aki épp államfőként fungált, hívták konferencia telefonon, aki hallgatólagosan elnézte a róka vezette intézmény stiklijeit, maga is lefizetett lévén. A róka mondhatni: megparancsolta az államfőnek, hogy csináljon már valamit belügyi berkekben, mert elszemtelenedett a bárány pereputtya.

A bagoly a majmot, a főellenőrt mint a Felülő Bizottság elnökét bízta meg, vizsgálja ki, mit lehet tenni. A majom mint revizor köztudottan korrupt volt, de nagyon drágán meg lehetett venni. Most is csak annyit makogott: jaj, bagoly koma, ez nagyon sok pénz, nagyon-nagyon sok pénz, amivel ezt el lehet intézni, vissza lehet fordítani. A bárányok is emberek, hidd el. Sőt! Többet bégetnek. Többet kérnek. A bagoly azt felelte: rendben. A tartalék aranyrudakat is bevetjük végső esetben. A majom intézkedett. Közben azonban a majom irodájában is dolgoztak a poloskák s ebben a pillanatban betörték a tojástartókkal kitapétázott ajtót és kopaszra nyírt bárányok kötözték meg az orángutánt. Hiába mondogatta, hogy egy kamion eurót kapnak meg tíz kosár aranycsengettyűt a nyakukba, letartóztatták rögvest.

A bagoly mindezek után a képernyőn sem tűnt idegesnek. Széttárta karjait, és annyit mondott: „A hadsereg, amely juhokból állt, államcsínyt hajtott végre éjszaka. A birkák különben is elszaporodtak az utóbbi években, át is vették immár a hatalmat, mert szövetségre léptek a robotokkal, akiket tudniillik, ők programoztak be s át. Így arra kérem a róka komát, legyen oly drága kinézni a felhőkarcoló ablakából és ne legyen lusta kitekinteni a közeli parkokra, mert látni fogja a kompjúterekkel vezérelt tankokat.” Ennél a mondatnál tartott, amikor belesúgták a fülesbagoly fülébe, hogy a majom háza is „elesett”, az aranyrudakat is lefoglalták a hallgató bárányok. A nyúl lett az intézmény direktora, a mókus pedig az új államfő. S a történelemben elkezdődött a bárányok és a mókusok országlása, ami a mai napig is tart az Állati Nemzetállam kék bárányfelhői között.

Tanulság, hogy a bárányok roppant hosszú türelme véges és a nyulak pedig futás közben is bölcsek.
 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr881536616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kondor ervin 2009.11.21. 22:49:46

Lenyűgöző. A kontextus globális, a modalitás poszt-gesamtkunstwerk. Ez a legjobb mű, első végigböngészés után. No. 1. Báger Gusztáv. Gratulálok. Dr. kondor erwin

balogh éva 2009.11.23. 04:52:05

A történet tipikus, pontos. Humor és irónia tökéletes keveréke.

Balogh Éva

DIY 2009.12.05. 17:37:01

Az összetett szavak helyesírása mindenkinek nehéz, de vesszőhibából már nincs annyi, mint az előző pályázatnál, ez dicséretes.
Kíváncsi vagyok, sikerül-e most is bejutni a döntőbe csalással.

DIY 2009.12.12. 00:01:15

A csalás akkor is csalás, ha az utolsó percekben ugrik fel 10 (tíz) szavazatról 59-re a szavazatszám. Szerencsére most szakmai zsűri fog dönteni.

klaubalu 2009.12.13. 14:52:38

Ironikus, napjainkat jellemző történet!

Harapó Károly 2009.12.13. 22:02:15

Gratulálok Önnek Lalaz, hogy egy jó írást ilyen "színvonalas" véleménnyel akar tönkre tenni. Igazán sokat tanult a mai közéletből.
süti beállítások módosítása