Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.11.23. 15:21 nemzeti állatkert

Fülöp Edina: Az erdei vöröshangyák és a számítógép

Címkék: 2009 fülöp edina

Az erdei vöröshangyák két méter magas és 30 méter átmérőjű hangyabolyt építettek. Államot alapítottak és nagy szorgalommal dolgoztak. Naponta akár 50 kg mézharmatot is behordtak. Minden egyes kis hangya a társadalom hasznos tagja volt. Káros rovarból akár 100 000 darabot is elfogyasztottak egy nap alatt.

A napjaik egyformán teltek a jól szervezett álamban. Mindenkinek megvolt a feladata és a hozzátartozó szaktudása. A hangyákat büszkeséggel töltötte el szaktudása és az államban betöltött szerepe.

Egy ködös őszi napon a hangyakirálynő számítógépet talált az erdőben. Letisztította róla a sárga faleveleket, majd néhány hangya vért izzadva becipelte a hangyabolyba. A tudósok sokáig nézegették, majd megfejtették a titkát. Néhány évvel később a gépezet segítségével automatizálták a munkafolyamatokat Többé nem volt szükség az egyén szaktudására. A kis hangyák feleslegesnek érezték magukat. Egyéni törekvéseiket, becsvágyaikat a munka területén nem, csak otthon tudták érvényesíteni. Ebből aztán sok veszekedés kerekedett, mert képtelenek voltak kompromisszumokra.

Később mindenki kapott számítógépet az uralkodótól. Sokan játszani kezdtek a géppel és ott élték ki azt, amit korábban a munkájukban: sikereket értek el és néhány ismeretlen szemében elismerést vívtak ki. A családtagok hónapokon át lázadoztak, de semmi nem érdekelte őket. Az államban zavar keletkezett, mikor a gépek leálltak, de a hangyák széttárták karjukat, nem tudtak segíteni. A zavar elhárítása után a gépek tovább zakatoltak, viszont a férjek, feleségek már nem kiabáltak. Sötétség ült a birodalomra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr261546375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása