Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.11.23. 12:47 nemzeti állatkert

Luzsinszki Ildikó: A teknős és a nyúl

Címkék: 2009 luzsinszki ildikó

Egy unalmas, őszi délután a teknős és a nyúl azon vitatkoztak, melyikük a gyorsabb. El is határozták, hogy felkerekednek csepeli albérletükből, és amelyikük hamarabb ér a Móricz Zsigmond körtéri gomba alá, az nyeri a fogadást. A teknős fel is csatolta a páncélját, a nyúl pedig cipőt húzott, és már indultak is.

A nyúl elbizakodottan kacagva bepattant kilencéves Suzukijába, letekerte az ablakot és csikorogva elhajtott, csak úgy lobogott a füle utána. Dübörögve hallgatta az Animal Cannibalst, gondosan felcsapta sárral a mellette kerekező rasztás pulit, majd füttyögve lelassított minden egyes plázacicánál és rövid szoknyás csivavánál.

Eközben a teknős kibattyogott a HÉV-megállóhoz, és rágyújtott egy Camelre. Pár percet várakozott, majd elpöckölte a csikket és felszállt a vonatra. Majdnem rókázni kezdett a bűztől, ami egy borzcsaládból áradt, ezért tőlük távol keresett magának helyet. Alighogy elhelyezkedett, egy elhanyagolt külsejű farkas tornyosult fölé, sárgás fogait csattogtatva: „Jegyeket, bérleteket!” A teknős először krokodilkönnyeket hullatva magyarázkodott, hogy a gazdasági válság miatt nincs pénze jegyre, majd a békesség kedvéért egy bankjegyet csúsztatott a farkas zsebébe, aki ezután – a borzcsaládot gondosan kikerülve – eloldalgott.

Tíz perc múlva a nyúl már a Szabadkikötő úton járt, és egy csigalassan haladó trabantos lajhárt próbált megelőzni, aki nem hagyta magát. A nyúl kígyót-békát kiabált rá, obszcén jeleket mutogatott a mancsával, de végül pár nappali műszakot is vállaló éjjeli pillangó elterelte a figyelmét a forgalomról.

A teknős lassan elérkezett a Boráros térre. Átvágott a tömött nyájban közlekedő birkák között, dobott egy százast a hegedülő tücsöknek, messziről kikerülte a kukázó mosómedvéket, beelőzte a karonfogva totyogó, öreg pingvineket, majd felpattant a négyeshatosra. Az üveges tekintetű hangyák és igáslovak között kacsázva épp sikerült az utolsó szabad ülőhelyet megkaparintania egy gyengén látó vakond elől. Igyekezett nem észrevenni, hogy a mellette álló kengurut éppen kizsebeli két rossz arcú patkány, ezért inkább beletemetkezett egy szórólap olvasásába. „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél” – olvasta, de mivel nem értette, és fejfájást is okozott neki, ha gondolkoznia kellett, inkább előhúzott egy színes bulvárlapot a páncéljából. Két meztelencsiga-lány pózolt kihívóan a címlapon – ez máris jobban tetszett neki.

A nyúl csak tyúklépésben tudott haladni a Petőfi hídon, mert nagy felhajtást okozott pár szektás lemming, akik le akarták vetni magukat a mélybe. Néhány sáska próbálta őket leimádkozni – sikertelenül. A nyúl hirtelen támadt szabadidejét kihasználva anyázni kezdte a szemét audis disznókat és az újgazdag kabriós pincsiket. A káromkodás hevében még a suzukis nyulakat is szidta.

Miután a nyúl tíz percet elvesztegetett a Móricz Zsigmond körtérnél azzal, hogy parkolóhelyet keresett – és végül a zebrán állt meg –, a teknőssel egyszerre ért a gomba alá. Meglepetten kiáltottak fel: „És akkor most mi van?” Akkor még a teknős nem is sejtette, hogy a négyeshatos villamos kapaszkodójáról összeszedte a legújabb típusú teknősinfluenzát okozó baktériumot, amelynek szövődményeként súlyos tüdőgyulladása lesz. A nyúl sem gyanította, hogy két kacagó hiéna éppen egy kerékbilincset szerel fel a Suzukijára.

 

Tanulság: Ne köss ostoba fogadásokat unalmadban, inkább maradj otthon, rendelj egy pizzát és nézd az Animal Planetet.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr161545959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása