Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.11.23. 14:40 nemzeti állatkert

Mátyus E. Olga: Mókusék és az erdness

Címkék: 2009 mátyus e olga

Mókusék otthonában megcsörrent a telefon.

- Üdvözlöm! – szólt a kagylóba egy kellemes hörcsöghang – Mókus úrral vagy a

feleségével szeretnék beszélni.

- Én vagyok – válaszolta Mókus Mihályné született Rágcsa Emília.

- Gratulálok, asszonyom! Örömmel értesítem, hogy nyertek egy erdness-hétvégét a most nyíló Fenyőgomba apartmanhotelben. Szeretnénk átadni önöknek a beutalót, szerdán este 7 órakor a Dióbél panzióban. Alkalmas ez az időpont?

Emília ekkor meghasonlott. Legszívesebben rávágta volna, hogy persze, hiszen lelki szemei előtt már látta magát, amint elmerül az illatos pezsgőfürdőben. Ráadásul hogy fognak irigykedni Büdösborzék, ha megtudják, hogy ők ebben a drága hotelben voltak! De megszólalt lelkében a vészharang is: és ha átverés? Csak óvatosan!

- És miért kapnánk ezt a hétvégét? – tette fel a ravasz keresztkérdést.

- A tavaszi vándormadár – kiállításon kérdőívet töltöttek ki üdülési szokásaikról. Nos, így kerültek a szerencsés nyertesek közé.

- Ja, hát erről van szó! – oszlott el a kétség szürke felhője, s Emília megígérte, hogy az adott időpontban biztosan ott lesznek.

Rögtön fel is hívta az urát, örvendezzen vele együtt. Mókus Mihály éppen a napi munka fáradalmait pihente ki néhány kollégájával a Sarki róka nevű kisvendéglőben, ami hazafelé az útjukba esett. Igaz, nem kicsit kellett kerülni érte, dehát arra is haza lehet menni!

- Te megőrültél? – ordított a telefonba Mihály, mert nagy volt a háttérzaj - Hát ide figyelj! Mit adnak ma ingyen? Na mit?

- De ez nyeremény! – győzködte az asszony.

- Ja! Csak bírjad kifizetni! – kontrázott Mókus úr.

Emília azonban nem tágított. Mókus Mihály tudta, ha élete párja egyszer valamit a fejébe vesz, akkor attól semmi el nem tántoríthatja. Bánatában tehát bedobott még két páleszt is a sör mellé.

Szerdán este szépen feltupírozott farokkal beléptek a Dióbél panzió ajtaján. Körbepillantva látták, hogy rajtuk kívül még néhány korukbéli házaspár gyülekezik az előtérben. De máris egy elegáns, kerekképű hörcsög közeledett feléjük.

- Jó estét kívánok! Mókus úr és kedves neje, ugyebár? Örvendek! – nyújtotta a kezét.

- Foglaljanak helyet! – mutatott egy kényelmes bőrkanapéra - Néhány perc türelmet kérek, amíg szólok a menedzsernek, aki önökkel fog beszélgetni.

- Most kéne elhúznunk innen!- szűrte a szavakat foga közt Mihály, de az asszonynak ugyan

beszélhetett! Emília felfedezte a várakozók között a fennhéjázó Görény Gertrúdot, aki lám, most kedvesen rámosolygott. Hiába, egy körbe tartozunk!- húzta ki magát büszkén az asszony.

A fiatalember már vissza is tért hozzájuk egy pápaszemes úrral.

- Bemutatom Csúszó Csöröge kollégát, aki pár szót szeretne váltani önökkel.

Csúszó Csöröge udvariasan meghajolt, zöldesbarna öltönye pikkelyesen csillogott a lámpafényben.

- Jöjjenek velem! – mondta lágyan, s Mókusék megbűvölten követték.

Egy félreeső zugban telepedtek le. Csúszó Csöröge igazán kitett magáért. Ékes szavakkal bíztatta őket, vegyenek az apartmanhotelben üdülési jogot. Képek sokasága bizonyította a csodás környéket, a kényelmet, az erdness-részleg luxusát.

- Ssszerintem ssszépsége ssszvitathatalan – bólogatott a kissé beszédhibás Csöröge.

Mókusék mozdulatlanul figyeltek.

- De néssszük asz anyagiakat! – kábította őket tovább – Befektetéssznek issz kiváló!

Táblázatokat vett elő, melyekkel bizonyította, mennyire megéri. Sőt, mivel a jog örökölhető, a felnőtt, saját mókuséletet élő gyerekek is örülhetnek, hogy nem az inflálódott pénz marad rájuk. Csöröge egyre jobban belemelegedett a beszédbe, ritmusosan ingatta felsőtestét, s mind jobban meresztgette a szemét. Mókus Mihály ugyan még megpróbált erőtlenül tiltakozni, mondván, nincs is annyi pénzük, amennyi a vásárláshoz kell. De Csúszó Csöröge lesöpörte a problémát, kedvezőnek mondott banki hitelt lobogtatott, s Mihály érezte, hogy akarata elgyengül. Emílía már régóta megbabonázva csüggött Csöröge tekintetén.

S ekkor Csúszó Csöröge lecsapott. Vaskos papírköteget és tollat vett elő. Mókusék szó nélkül aláírtak.

Némán bandukoltak hazafelé. Egyszer csak Emília megtörte a csendet:

- Te Mihály, tegnap meghívtak egy termékbemutatóval egybekötött kirándulásra, amit…

De befejezni nem tudta. Mókus Mihály ugyanis egy hatalmas tobozzal tömte be élete párjának mogyorólesőjét.


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr351546237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása