Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.11.23. 14:37 nemzeti állatkert

Sarkadi Mária: Szex és NYulak

Címkék: 2009 sarkadi mária

- avagy fabula a reklámzabálók nappaljáról, a ferdült normakövetésről és korunk nyulairól

 

Nyúl Kata fürge nyúl vala; befejezvén tanulmányait Nagyalmában Multikultinál kezde dolgozni. Az egykor szegény, ambiciózus deákleány pályája szépen ívele felfele ama lajtorján, amely előtagként a rangot kapta vala.

Reggelente megivá száz százalékos frissen facsart narancslevét és munkába menvén elkortyolgatá fél literes kávéját. Kevésbé lelkesen veté bele magát ifjú daliák felkutatásába és becserkészésébe, de olykor teret engede egy közös esti mulatságnak TK (Teljeskiörlésű) Nyúl Bélával és/vagy MC (ejtsd emszí) Nyúl Donáttal.

Előbbi jógaguru lévén az egészséges életmód elkötelezett híve vala, és gondolatait öt témakör köré csoportosítá mint bio, szellem, természetes anyagok, keleti filozófia és szelektív hulladékgyűjtés. Utóbbi tőzsdeguru lévén a hedonizmus oltárán áldozott, s életét a kávé, gyorsétterem, meeting, training, noalvás mesterötösnek rendelte alá.

Nyúl Kata gyakran rendeze partikat tetőtéri luxuslakásában, s az egyetlen zavaró tényező életében Nyúl Sára és családja vala, akik a lenti garzonlakásban éltek tizenvalahányan.

Nyúl Sára az elhízott nyúlanyák közé tartozék vala. A főiskola harmadik évében megismeré Nyúl Kázmért, aki diplomaosztójukon eljegyzé, majd elvevé őtet, s eztán Nyúl Sára sorban szülé nyúlkőceit[1]. Legjobb barátja a nem hagyományos mosópor vala, kedvenc időtöltése pediglen a Nyulak között, a Nyúlban Rókában, a Dr. Nyúl és a Helyszínelő nyulak sorozatok. Egyetlen zavaró tényező életében Nyúl Kata vala, ki éjszakánként hangos partikat adá vala.

Sára többször kéré Katát:

„Ej, kedves szomszédasszony, kérlek, légy csendesebb, gyermekeim aludnának.”

Nyúl Kata ilyenkor mosolyogva tészen ígéretet, „no problem, csendesebb leszek.” De a helyzet nem változa, így Sára újra kéré őtet:

„Ej, kedves szomszédasszonyom, kérlek, légy csendesebb, gyermekeim aludnának.”

„Aludnának, aludnának, nem tehetek semmit, a partik kárrierépítésem fontos tényezői”– mondá Kata.

Sára ekkor probálá fenyegetve:

„Szomszédasszony, ha nem lészel csendesebb, riasztom a nyúlőrséget.”

Próbálá hízelegve:

„Jaj, Drága Szomszédasszony, oly jó vagy, kérve-kérlek, légy csendesebb.”

De a zaj nem szűne meg.

Nyúl Sára sokat töprenge, mit tegyen a zajok enyhítése végett, s egyszer eszébe ötlék: ha a CDB3KDC4-et összekeverem az MDB6-tal és felhígítom PX8-cal, a keletkezett vegyület visszafogja a részecskék ütközését. Találmányát Micsodának nevezé el, s bekené vele a plafont, s láss csodát: a zaj megszűnék vala.

Micsodát szabadalmaztatá, s a márka logojaként tizenként nyúlfejet választá nyúlkőcei után. Micsoda egyre több háztartásban megtalálhatóvá, a logo pedig egyre ismertebbé válék vala.

 

***

 

Napjainkban Nyúl Sára a nem hagyományos mosópor reklámarca, nyúlnők ezrei olvassák a Micsoda Magazint, használják a Micsoda nyúlszőrfényt, a TV-ben a Nyulak között után adják Nyúl Sára főzőműsorát, s Nyúl Sára producerként forgatja a Született nyulak sorozatot, s dolgozik annak egész estés mozi változatán. Nyúl Sára a nyúlnők Nyúlmancipációjának elnöke és a „HANYE” (Harc A Nyúlszőrhullás Ellen Egyesület) jószolgálati nagykövete, s a napokban felkérték egy felnőtt fotózásra is a nyulas magazinba. Reggelente futva issza fél literes kávéját és gyerekeire nyúlsitter vigyáz.

Nyúl Kata figyeli, hogyan költözik át lefogyott szomszédasszonya és családja a szomszédos luxuslakásba.

A Micsoda logoja megjelenik ruhákon, táskákon, ékszereken. A szabadalom egy éves évfordulójára elkészül a Micsoda logos karóra limitált szériában, amelyből Nyúl Kata is vesz egyet.

Nyúl Katának az óra ketyegésére elhalványul a tekintete, s ráébred: az ő biológiai órája is ketyeg. Bekopog Nyúl Sárárhoz és kér tőle egy adag Micsodát, bekeni vele lakása falát, s esténként a csendben próbálja rávenni TK-t és MC-t, hogy nemzenek neki nyúlkőcöket.

 

A mese tanulsága

A Szex és NYulak lerágott csont, mégis újabb és újabb üzletágak épülnek rá, „never ending story”, fabula is születik róla egy neves kiadó pályázatára.

Versenyt hirdet a Titkos Társaság[2], s mi azt hisszük, csak két valóság létezik, s ezek közül kell választanunk, ezek közül választanunk kell. Nincs már Carpediem, az arany középút a múlté. Ha a Titkos Társaság akarja, felemel, s azzá tesz, akivé akar, de Te szigorúan elhiszed, mindezt Te találtad ki, s érted van minden.

Egyet mondok kedves szomszédasszonyom: ne dőlj be a fabulának, ne légy Nyúl!

[1] A nyúlnyelvben így nevezék az utódokat

[2] Titkos Társaság, melynek tagjai ismeretlenek, de sok mindent ők irányítanak, hoznak létre, de pontos tevékenységüket, a tagok kilétét még nem sikerült feltárnia az nyúlkommandónak

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiallatkert.blog.hu/api/trackback/id/tr761546229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása