Nemzeti Állatkert - Kortárs fabulák

Kortárs fabulák a Literán.

 

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

nemzetiallatkert@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.12.28. 12:36 nemzeti állatkert

Közönségszavazás - eredményhirdetés

A Litera Nemzeti Állatkert című pályázatának közönségszavazását Kerezsi Gréta Tiszavirág című írása nyerte, 204 szavazattal.

Utána Lovas Nagy Anna: Gesztenyéskerti történet című műve következik, 162, majd Bencze Norbert: Zsenge és a két part című fabulája, amely 143 szavazatot tudhat magáénak.

Mint ismeretes, a Nemzeti állatkert címen meghirdetett tehetségkutató pályázatra összesen 208 pályamű érkezett be. A Litera szerkesztősége előzsűrizte a pályázati anyagot, 31 művet talált arra alkalmasnak, hogy a szakmai zsűri elé bocsásson. Ebből a 31 műből választotta ki a jeles írókból álló zsűri a legjobb három művet. A győztesek: Hartay Csaba, Kálmán Mária és Tasnádi Emese. Hogy ki közülük a második és harmadik helyezett, illetve kinek a művét tartotta a legjobbnak a zsűri, megtudhatják, ha eljönnek a Litera 8. előszilveszteri partijára, december 30-án 20 órára a Trafó - Kortárs Művészetek Házába. 

A szakmai megmérettetés mellett a Litera közönségszavazást is hirdetett, amely négy fordulóban zajlott, majd elkövetkezett a mindent eldöntő végső szavazás. Ennek nyertese lett a Tiszavirág című írás.

A nyilvános eredményhirdetésre és díjátadásra december 30-án kerül sor Nemzeti Állatkert című előszilveszteri partinkon a Trafóban (kezdés: 20 óra).

Ezen az estén a Litera azonos című sorozatában szereplő írók olvassák fel fabuláikat: Bán Zsófia, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Ficsku Pál, Márton László, Pallag Zoltán és Szijj Ferenc. És elhangzik a tehetségkutató pályázat legjobb pályaműve is.

Mintegy feleselve a kortárs fabulákkal, poetry slam produkciókban éneklik meg az írók által megírt állatokat: MC Busa, Rutkai Bori és a Betonka, MC Ponza, Süveg Márk és Závada Péter.

Tehetségkutató pályázatunk nyerteseit méltatja és a díjakat átadja a zsűri: Csányi Vilmos, Boldizsár Ildikó és Jánossy Lajos.

A Litera ez évtől kiadja az év legjobb netnaplójáért járó Litera-naplódíjat, melynek sorsáról minden évben a szerkesztőség tagjai döntenek. A díjat átadja: Kőrösi Zoltán főszerkesztő.

Konferansziénk Jánossy Lajos és Szegő János lesz. Az est végén Rutkai Bori és a Betonka ad koncertet. Zenéről-hangokról és vetített képekről Dj Lee'ngum / Vj Unflyable gondoskodik.

Szólj hozzá!

2009.12.22. 15:36 nemzeti állatkert

Nemzeti Állatkert - közönségszavazás - Döntő!

Címkék: szavazás 2009

Bár a Nemzeti Állatkert tehetségkutató pályázatának nyerteseit már kiválasztotta a zsűri, de a közönségszavazás még mindig tart! Elérkeztünk a mindent eldöntő fordulóhoz - szavazzon a kedvenc fabulájára!
 
Azt, hogy ki lett a tehetségkutató pályázat első, második és harmadik helyezettje, csak az előszilveszteri partinkon tudhatják me. Ám a közönségszavazás még tart. Az alábbi szavazóblokkban voksolhatnak az előző négy forulóban továbbjutott tíz legtöbb szavazatot kapott pályaműre. (A negyedik fordulóban mivel eleve több mű versenyzett, 15 pályamű jutott tovább.) A szavazás december 22-től december 25-én éjfélig tart. Eredményhirdetés másnap. 
 

Előszilveszteri partinkon, mely a Nemzeti állatkert címet viseli, a Litera azonos című sorozatában szereplő írók olvassák fel fabuláikat: Bán Zsófia, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Ficsku Pál, Márton László, Pallag Zoltán és Szijj Ferenc. Elhangzik a tehetségkutató pályázat legjobb pályaműve is.

 

Mintegy feleselve a kortárs fabulákkal, poetry slam produkciókban éneklik meg az írók által megírt állatokat slammereink: MC Busa, Rutkai Bori és a Betonka, MC Ponza, Süveg Márk és Závada Péter.

 

A Litera ez évtől kiadja az év legjobb netnaplójáért járó Litera-naplódíjat, melynek sorsáról minden évben a szerkesztőség tagjai döntenek. A díjat átadja: Kőrösi Zoltán főszerkesztő.

 

Konferansziénk Jánossy Lajos és Szegő János lesz. Az est végén Rutkai Bori és a Betonka ad koncertet. Zenéről-hangokról és vetített képekről Dj Lee'ngum / Vj Unflyable gondoskodik.

 

A parti 20 órakor kezdődik a Trafó - Kortárs Művészetek Házában (Budapest IX., Liliom u. 41.).
Jegyár: elővételben 1800 Ft / előadás napján 2200 Ft / bérlet érvényes

2 komment

2009.12.18. 15:11 nemzeti állatkert

Döntött a zsűri a nyertesekről - és itt a közönségszavazás 4. fordulója

Címkék: szavazás 2009

Meghozta döntését a Litera Nemzeti állatkert tehetségkutató pályázatáról a zsűri, de csak előszilveszteri partinkon tudhatják meg, kié az első díj. Közönségszavazásunk 4. fordulójához értünk, amely után következik a mindent eldöntő küzdelem.

Meghozta döntését a Litera Nemzeti állatkert tehetségkutató pályázatáról a zsűri: Csányi Vilmos etológus, Boldizsár Ildikó író, mesekutató és a Litera képviseletében Jánossy Lajos író, szerkesztő.

 

Mint ismeretes, a Nemzeti állatkert címen meghirdetett tehetségkutató pályázatra összesen 208 pályamű érkezett be, amelyeket azonos című külön oldalunkon olvashatnak. A Litera szerkesztősége előzsűrizte a pályázati anyagot, 31 művet talált arra alkalmasnak, hogy a szakmai zsűri elé bocsásson. Ebből a 31 műből választotta ki a jeles írókból álló zsűri a legjobb három művet.

A győztesek: Hartay Csaba, Kálmán Mária és Tasnádi Emese.

Hogy ki közülük a második és harmadik helyezett, illetve kinek a művét tartotta a legjobbnak a zsűri, megtudhatják, ha eljönnek a Litera 8. előszilveszteri partijára, december 30-án 20 órára a Trafó - Kortárs Művészetek Házába. 

Előszilveszteri partinkun, mely a Nemzeti állatkert címet viseli, a Litera azonos című sorozatában szereplő írók olvassák fel fabuláikat: Bán Zsófia, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Ficsku Pál, Márton László, Pallag Zoltán és Szijj Ferenc. Elhangzik a tehetségkutató pályázat legjobb pályaműve is.

Mintegy feleselve a kortárs fabulákkal, poetry slam produkciókban éneklik meg az írók által megírt állatokat: MC Busa, Rutkai Bori és a Betonka, MC Ponza, Süveg Márk és Závada Péter.

Előszilveszteri estünkön kerül sor tehetségkutató pályázatunk díjátadására. A győzteseket méltatja és a díjakat átadja a zsűri: Csányi Vilmos, Boldizsár Ildikó és Jánossy Lajos.

A Litera ez évtől kiadja az év legjobb netnaplójáért járó Litera-naplódíjat, melynek sorsáról minden évben a szerkesztőség tagjai döntenek. A díjat átadja: Kőrösi Zoltán főszerkesztő.

Konferansziénk Jánossy Lajos és Szegő János lesz. Az est végén Rutkai Bori és a Betonka ad koncertet. Zenéről-hangokról és vetített képekről Dj Lee'ngum / Vj Unflyable gondoskodik.

A zsűri más meghozta döntését, de még javában zajlik a Nemzeti állatkert közönségszavazása. Már három fordulón túl vagyunk, december 18-án kezdődik a negyedik. A döntő fordulóra  december 22-étől kerül sor. A végső eredményt pedig december 25-én, karácsonykor láthatják olvasóink a Nemzeti állatkert oldalon. A közönségszavazás legjobbja is december 30-án veheti majd át jutalmát.

Szavazzon hát az alább található szavazóblokkban a negyedik fordulóba bekerült fabulákra. A meséket itt olvashatja el. Ha valamilyen technikai okból nem jelenik meg a szavazódoboz, ide kattinva közvetlenül is szavazhat egészen december 21-én éjfélig. 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

2009.12.13. 22:19 nemzeti állatkert

Közönségszavazás - 3. forduló

Címkék: szavazás 2009

lérkeztünk a Nemzeti Állatkert kortárs fabulapályázat közönségszavazásának harmadik fordulójához. A korábbi technikai probléma miatt most 51 pályaműre lehet szavazni december 17-én éjfélig. A fabulák a pályaművek rovatra kattintva olvashatók a Nemzei Állatkert blogon.

Szakmai zsűrizés

A pályázatokat szakmai zsűri értékeli. A Litera szerkesztősége mint előzsűri kiválasztja azt a legjobbnak ítélt 30-35 pályaművet, amelyet érdemesnek talál a szakmai zsűri elé bocsátani. A szakmai zsűri december 6-ától kezdi meg munkáját, és december 13-ára hozza meg döntését és azt hamarosan közzé is tesszük. A szakmai zsűri tagjai: Csányi Vilmos író, humánetológus, Boldizsár Ildikó író, mesekutató, a Litera képviseletében Jánossy Lajos író, szerkesztő.

Közönségszavazás

A pályázatok nagy számára való tekintettel az előző közönségszavazásunkon (Bevállalod?) bevált módszert követjük. Vagyis négy fordulóban szavazhatnak olvasóink a művekre. Minden szavazás 4 napig tart, és egyszerre 50 (illetve a 4. fordulóban 58) műre szavazhatnak a voksolók.

Minden fordulón 10-10 mű jut tovább a végső, döntő fordulóba.

A döntő szavazáson összesen 40 műre adhatják le szavazataikat.

Időrend:

1. forduló: december 4-én reggeltől - december 7-én éjfélig
2. forduló: december 8-án reggeltől - december 11-én éjfélig
3. forduló: december 14-én reggeltől - december 17-én éjfélig
4. forduló: december 18-án reggeltől - december 21-én éjfélig
5. DÖNTŐ forduló: december 22-én reggeltől - december 25-én éjfélig

A nyilvános eredményhirdetésre és díjátadásra december 30-án kerül sor a Trafó - Kortárs Művészetek Házában, a Litera Nemzeti Állatkert című, 8. előszilveszteri partiján (kezdés: 20 óra).

Tájékoztatjuk pályázóinkat, hogy felmerülhetnek technikai problémák. Amennyiben ilyen helyzet előáll, a szavazás nem áll le, de időpontmódosításra sor kerülhet. Reméljük, nem ütközünk efféle akadályba, ha igen, előre is szíves elnézésüket kérjük. Időben tájékoztatjuk Önöket mindenről.

Az alább található szavazóblokkban kell kattintani arra műre, amelyiket tovább szeretnének juttatni, a doboz alján lévő nyíllal lehet lefelé görgetni. Ez a szavazás harmadik fordulója, amely december 17-én éjfélig tart.

3 komment

2009.12.08. 13:52 nemzeti állatkert

Közönségszavazás 2. forduló!

Címkék: 2009

Elérkeztünk a Nemzeti Állatkert kortárs fabulapályázat közönségszavazásának második fordulójához. Most is 50 pályaműre lehet szavazni egészen december 11-én éjfélig. A fabulák a pályaművek rovatra kattintva olvashatók.

Szakmai zsűrizés

A pályázatokat szakmai zsűri értékeli. A Litera szerkesztősége mint előzsűri kiválasztja azt a legjobbnak ítélt 30-35 pályaművet, amelyet érdemesnek talál a szakmai zsűri elé bocsátani. A szakmai zsűri december 6-ától kezdi meg munkáját, és december 13-ára hozza meg döntését. A szakmai zsűri tagjai: Csányi Vilmos író, humánetológus, Boldizsár Ildikó író, mesekutató, a Litera képviseletében Jánossy Lajos író, szerkesztő.

Közönségszavazás

A pályázatok nagy számára való tekintettel az előző közönségszavazásunkon (Bevállalod?) bevált módszert követjük. Vagyis négy fordulóban szavazhatnak olvasóink a művekre. Minden szavazás 4 napig tart, és egyszerre 50 (illetve a 4. fordulóban 58) műre szavazhatnak a voksolók.

Minden fordulón 10-10 mű jut tovább a végső, döntő fordulóba.

A döntő szavazáson összesen 40 műre adhatják le szavazataikat.

Időrend:

1. forduló: december 4-én reggeltől - december 7-én éjfélig
2. forduló: december 8-án reggeltől - december 11-én éjfélig
3. forduló: december 12-én reggeltől - december 15-én éjfélig
4. forduló: december 15-én reggeltől - december 18-án éjfélig
5. DÖNTŐ forduló: december 19-én reggeltől - december 22-én éjfélig

A nyilvános eredményhirdetésre és díjátadásra december 30-án kerül sor a Trafó - Kortárs Művészetek Házában, a Litera Nemzeti Állatkert című, 8. előszilveszteri partiján (kezdés: 20 óra).

Tájékoztatjuk pályázóinkat, hogy felmerülhetnek technikai problémák. Amennyiben ilyen helyzet előáll, a szavazás nem áll le, de időpontmódosításra sor kerülhet. Reméljük, nem ütközünk efféle akadályba, ha igen, előre is szíves elnézésüket kérjük. Időben tájékoztatjuk Önöket mindenről.

Az alább található szavazóblokkban kell kattintani arra műre, amelyiket tovább szeretnének juttatni, a doboz alján lévő nyíllal lehet lefelé görgetni. Ez a szavazás első fordulója, amely december 11-én éjfélig tart. 

13 komment

2009.12.02. 17:28 nemzeti állatkert

Hamarosan kezdődik a szavazás!

Kedves Pályázóink és Olvasóink!

November 20-án lezárult a Nemzeti Állatkert című tehetségkutató pályázat.

Összesen 208 pályamű érkezett be felhívásunkra.

Szakmai zsűrizés

A pályázatokat szakmai zsűri értékeli. A Litera szerkesztősége mint előzsűri kiválasztja azt a legjobbnak ítélt 30-35 pályaművet, amelyet érdemesnek talál a szakmai zsűri elé bocsátani. A szakmai zsűri december 6-ától kezdi meg munkáját, és december 13-ára hozza meg döntését. A szakmai zsűri tagjai: Csányi Vilmos író, humánetológus, a Litera képviseletében Jánossy Lajos író, szerkesztő, valamint felkérést kapott Boldizsár Ildikó író, mesekutató.

Közönségszavazás

Hamarosan megkezdjük a közönségszavazást is. A pályázatok nagy számára való tekintettel az előző közönségszavazásunkon (Bevállalod?) bevált módszert követjük. Vagyis négy fordulóban szavazhatnak olvasóink a művekre. Minden szavazás 4 napig tart, és egyszerre 50 (illetve a 4. fordulóban 58) műre szavazhatnak a voksolók.

Minden fordulón 10-10 mű jut tovább a végső, döntő fodulóba.

A záró, döntő szavazáson összesen 40 műre adhatják le szavazataikat.

Időrend:

1. forduló: december 4-én reggeltől - december 7-én éjfélig
2. forduló: december 8-án reggeltől - december 11-én éjfélig
3. forduló: december 12-én reggeltől - december 15-én éjfélig
4. forduló: december 15-én reggeltől - december 18-án éjfélig
5. DÖNTŐ forduló: december 19-én reggeltől - december 22-én éjfélig

A nyilvános eredményhirdetésre és díjátadásra december 30-án kerül sor a Trafó - Kortárs Művészetek Házában, a Litera Nemzeti Állatkert című, 8. előszilveszteri partiján (kezdés: 20 óra).

Tájékoztatjuk pályázóinkat, hogy felmerülhetnek technikai problémák. Amennyiben ilyen helyzet előáll, a szavazás nem áll le, de időpontmódosításra sor kerülhet. Reméljük, nem ütközünk efféle akadályba, ha igen, előre is szíves elnézésüket kérjük. Időben tájékoztatjuk Önöket mindenről.

Az alább található szavazóblokkban kell kattintani arra műre, amelyiket tovább szeretnének juttatni, a doboz alján lévő nyíllal lehet lefelé görgetni. Ez a szavazás első fordulója, amely december 7-én éjfélig tart.

Sok sikert kíván a Litera nevében is a Nemzeti Állatkert két programfelelőse:

Szekeres Dóra és Nagy Gabriella

 

16 komment

2009.10.21. 18:23 nemzeti állatkert

Nemzeti állatkert - Tehetségkutató pályázat - Felhívás

Címkék: info

Szeptember közepén megnyílt a Nemzeti Állatkert. A Literán kortárs írók tollából fabulasorozatot indítottunk.

A Litera ezennel meghirdeti tehetségkutató pályázatát is.

Pályázóinknak Heltai Gáspár reformáció korabeli, jól ismert Száz fabulájának nyomán kell kortárs fabulát, olyan példázatos állatmesét írniuk 2 flekk terjedelemben, amelynek főszereplői - létező vagy képzelt állatok - karakterükben, viselkedésükben és tetteikben a jelen magyar társadalmának jellegzetes alakjait, helyzeteit vagy akár képtelenségeit jelenítik meg. A mesék szolgálhatnak tanulsággal, eljuthatnak életbölcsességek megfogalmazásáig, avagy megkérdőjelezéséig, lehetnek ismert, klasszikus fabulák modern átírásai és egészen új művek, amelyek reflektálnak a jelen aktuális történéseire. Bátor, szókimondó, de mindvégig a mese műfaji tartományában maradó műveket várunk, amelyek a ma emberéhez szólnak, a mai magyar társadalom figuráival és problémáiról.

Bizonyára minden irodalombarát ismeri és kedveli ezt a műfajt. Heltai Gáspár Száz fabulája olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtárban, hozzáférhetőek Esopus (=Ezópusz, Aiszóposz) fabulái is, „mellyeket mastan újonnan magyar nyelvre fordított Pesti Gábriel”, és jól ismertek Phaedrus, La Fontaine vagy épp Pesti Gábor, Csokonai Vitéz Mihály, Fáy András és Nagy Lajos állatmeséi. Kortárs klasszikusnak számít Hajnóczy Péter A hangya és a tücsök című meséje, különös tekintettel a sokat idézett utolsó mondatra. Az Új Forrás 2001-ben külön számot szentelt a műfajnak, ebben olvashatóak többek között a Noé bárkája felkérésre született kortárs szövegek Grecsó Krisztián, Ficsku Pál, Haklik Norbert, Halász Margit, Háy János, Szijj Ferenc és Garaczi László tollából.
A Nemzeti állatkert prózái felkért kortárs szerzőinktől a Litera Kálvin-év dossziéjában olvashatóak.

Terjedelem: minimum 3000, maximum 4000 karakter
Beérkezési határidő: 2009. november 20., a Litera 7. születésnapja, éjfél
A műveket erre a két emailcímre kérjük beküldeni: nemzetiallatkert@gmail.com és litera@litera.hu
A határidőn túl érkezett műveket sajnos nem tudjuk elfogadni.
Kikötések: egy pályázó csak egy pályaművet küldhet be!
A pályázat nyílt, kortól és kötetektől függetlenül indulhat rajta bárki.

A pályaművekről 3 tagú szakmai zsűri dönt.
A zsűri tagjainak nevét hamarosan nyilvánossá tesszük.
A zsűri december 6-áig hozza meg döntését.
A legjobb pályaművek értékes díjakban részesülnek.
A díjátadásra 2009. december 30-án, a Litera előszilveszteri partiján kerül sor.
A pályázatra érkezett művek közönségszavazáson is részt vesznek, amelyet a beérkezési határidő után egy héttel indítunk, és december 6-án délig tart.

A beérkezett pályaművek – érkezési sorrendben - felkerülnek Nemzeti állatkert blogunkra.
A Litera a legjobb műveket publikálja saját site-ján is. Valamint – ha arra érdemes munkák érkeznek – elhangzanak előszilveszteri partiján.
A tervek között szerepel még egy Nemzeti állatkert című kötet is, amely – ha sikeresnek bizonyul pályázatunk – 2010-ben lát napvilágot.

A Litera Nemzeti Állatkert produkciója Kálvin János születésének 500. évfordulóján, a Kálvin-év keretében, a Hungarofest támogatásával valósul meg.

Projektfelelősök: Szekeres Dóra, Nagy Gabriella

Jó munkát kíván:
a Litera csapata

18 komment

süti beállítások módosítása